© 2018 Telek Paprika

Paprika

Crvena mlevena začinska paprika je osnovni proizvod našeg preduzeća. Možda nije slučajna koincidencija, da smo svega 15 km udaljeni od manastira u Segedinu (u Mađarskoj) u kojoj je počela masovna proizvodnja začinske paprike.

Tri uslova su bitna za proizvodnju paprike – odgovarajuća sorta paprike, pedološki uslovi i klimatski uslovi.

Kao rezultat više od dvesta godine duge tradicije selekcioniranja je formiran tip mađarske začinske paprike. Ta paprika ima više varijeteta sa zvanično priznatim sortama. Mi proizvodimo dve sorte paprike – HS2 i HS6 – koje su razvijene u horgoškom institutu za selekciju paprike tokom šestdesetih godina prošlog veka. Te sorte su prilagođene našim pedološkim i klimatskim uslovima, a  po ukusu, boji i mirisu pripadaju najboljim paprikama na svetu. Naša mlevena crvena začinska paprika je po ukusu blaža u odnosu na španski ili kineski tip paprike, manje je gorka i kiselkasta, daje jelima svežiji, blaži ali i bogatiji ukus.

Naše preduzeće preradjuje začinsku papriku sa dva uzgajivička regiona – iz Severne Baćke sa Potisja i iz Zapadne Bačke sa Podunavlja. Aluvijalna zemljišta su posebno pogodna za uzgoj paprike. To su njive bogate mineralima i humusom, na kojima je moguće održati optimalni nivo vlage u zemljištu. Pošto paprika zahteva ravnomernu, za naše klimatske uslove velike količine vlage, uspešan uzgoj paprike pretpostavlja mogućnost veštačkog zalivanja. Zalivni sistemi su postali neophodni uslov pri proizvodnji kvalitetne paprike.

Od klimatskih uslova  najvažniji je broj sunčanih sati u vegetacionom periodu, koji je iznad 1500 sati i takozvana zbir  temperature (heat sum) koji u proseku iznosi  3300 oC. (Te vrednosti su za 10% viši od prosečnih evropskih vrednosti.) Toplota sunca je izvor bogate arome naše paprike.

Naši klimatski uslovi su povoljni i u tom smislu, da temperatura našeg podneblja nije povoljna za razvoj plesni i gljivica koji proizvode aflatoksine i ohratoksine, te pojava tih toksina u našoj paprici je skoro isključena.

 Mada je paprika višegodišnja biljka, ali usled mrazeva na našem kraju rodi samo jedne godine. Paprika ne može da podnese niske temperature, dolaskom prvih jačih mrazeva završava se i berba paprike.

Ručno branje paprike je težak i mukotrpan posao. U svetu zbog visokih troškova ručnog branja paprika se sve više bere mašinskim putem, ali kod nas sirovina za najkvalitetniju papriku još uvek se bere ručno.

Preradni proces paprike se sastoji od sledećih faza:

Dozrevanje: najmanje 7 do 15 dana paprika se dozreva na deponiji, da bi bojene materije u njoj skroz razvile i postale stabilne

U procesu sušenja paprika se  usitnjava, pere, pa na trakastim sušarama osuši. Temperatura na trakama je od 120 oC do 60 oC.

Posle sušenja ide  po potrebi na sterilizaciju i nakon toga se  melje. Za mlevenje mi koristimo tri pari kamenih mlinova. Egalizacija se vrši u konus mešaonici u šaržama po četiri tone.

Paprika se standardno pakuje u 25 kg  PE + petoslojne kraft vreće.

Količina gotove robe: 800 tona/god.

Mlevenu papriku proizvodimo i u ljutoj verziji. Ljutina naše paprike je prilagođena ukusu domaće kuhinje. Sadržaj kapsaicina – aromatičnog sastojka koji daje ljutinu je 5000 Scoville jedinica (SHU). (Radi upoređenja – najljuća paprika na svetu je 577.000 SHU).

Naša mlevena paprika pripada među omiljene začine svetskih gurmanskih kuhinja.